Politiek

Zonneveld pleit voor nieuwe inspraakavond

Het voormalige asielzoekerscentrum aan de Bosruiterweg wordt, als het aan het college ligt, aan het einde van dit kalenderjaar heropend. Tom Zonneveld (Leefbaar Zeewolde) staat er “positief in”, maar benadrukt dat er wel gekeken moet worden naar de juiste randvoorwaarden.

“Het lijkt ons ook weer heel goed om een informatie-/inspraakavond te organiseren om bewoners te betrekken bij de hele procedure.” Dat is in aanloop naar de vorige azc-periode (van 2016 tot 2018) ook gebeurd en is heel goed uitgepakt.

Op die informatiebijeenkomst kwamen af 500 mensen af en aan het einde leverde dit 285 vrijwilligers op, vertelde Karin Broeders, gewezen bestuurslid van de toenmalige stichting Platform Vluchtelingen Zeewolde (PVZ), eerder deze week in het radioprogramma Zeewolde Kiest.

Zonneveld pleit voor nieuwe inspraakavond

“We begonnen met het wilde plan om fietsen te verzamelen”, gaf Broeders aan. Later volgden onder meer kinderspeelmiddagen, tieneravonden en breiclubs en hebben sommigen zelfs besloten met asielzoekers de avondvierdaagse te lopen.

Het huidige plan om 600 asielzoekers op te vangen, zou ook weer een positieve maatschappelijke stroom op gang kunnen brengen, denkt Zonneveld. Wanneer er tenminste aan de juiste randvoorwaarden wordt voldaan: “Het mag bijvoorbeeld niet drukken op de sociale voorzieningen in Zeewolde en we moeten nadenken over hoe we het doen met veiligheid en wat daarvoor nodig is.”

Het nieuwe azc is “in eerste instantie voor twee jaar” weet Zonneveld. Maar hij sluit een langere opening niet uit. “Na die twee jaar weten we ook hoe het loopt en zouden we kunnen besluiten of we dit definitief willen maken.”

Advertentie