Gedeputeerde Hofstra: “We willen onze mooie provincie goed doorgeven aan de generaties na ons. Dit betekent dat we inzetten op het ontwikkelen van nieuw bos. Extra bomen leggen meer koolstof vast en extra bos is goed voor natuur en biodiversiteit. Daarnaast willen we de kwaliteit van het bos verhogen en willen we meer groen in en om steden en dorpen aanbrengen. Extra groen zorgt immers voor een prettigere leefomgeving. Dit alles doen we graag samen met de omgeving en met onze partners.”
Verbindende schakel
De bossenstrategie verbindt ook andere opgaven van de provincie. Denk hierbij aan het versterken van de biodiversiteit door te zorgen voor meer variatie aan boomsoorten in de bossen of het behouden en herstellen van het landschap. De provincie bekijkt daarnaast nieuwe vormen van landbouw in combinatie met bomen (agroforestry) en gaat bekijken of Flevolands hout gebruikt kan worden in de Flevolandse economie, bijvoorbeeld woningbouw. Hout is tenslotte een prachtige duurzame grondstof.
Slimme uitvoering
Het aanleggen van bossen is een kostbare zaak, en ruimte is schaars in de provincie. Daarom wil de provincie samenwerken met haar partners en slimme koppelingen maken met de dynamiek die kenmerkend is voor Flevoland. Een voorbeeld: het bouwen van nieuwe woonwijken combineren met de aanleg van nieuwe bossen, waarbij zelfs in het nieuwe bos gewoond kan gaan worden.
De uitvoering van de bossenstrategie wordt dit jaar samen met het actieplan biodiversiteit en het natuurherstel, dat nodig is vanwege de stikstofcrisis, uitgewerkt tot een uitvoeringsprogramma ‘Flevoland Natuurinclusief’. Hierbij betrekt de provincie ook andere overheden, maatschappelijke partners en diverse organisaties om op deze manier aan een gezamenlijke opgave te werken voor de komende jaren.